Анархистически поздрави от България!!!
Поздравления за хубавия сайт.
Понеже руския език ми е много лош ще пиша на български, но се надявам, че ще ме разбирате.
До колкото знам, след като Махно емигрира, в Прага (ако не ме лъже паметта) той подържа връзки с български анархисти. Даже разполагам със снимка на която Махно се е снимал с анархисти от град Стара Загора.
Щом събера повече информация ще я изпратя във форума.
Само за справка:
В България има твърде малко литература посветена на Махновщината. Ние имаме книгите на Пьотр Аршинов, Александър Скирда и Вадим Телицин.
Последний раз редактировалось Goel; 19.02.2008 в 08:50.
Я нашел у вас фотографию "Махновистко бойно знаме", где написано: Смерть всім, хто на перешкоді... Но надо указать, что это не анархисты и не их флаг. Это красногвардейцы (большевики) весной 1918 года, после захвата знамени одной из украинских частей в Киеве. Вот еще один снимок этих людей с другим знаменем http://io.com.ua/2875973. Так получилось, что эта ошибка постоянно перепечатывается из одной книги в другую, из одной статьи в другую. Махно таких знамен у себя не признавал.
Черный
Спасибо Goel, интересно!
Я нашел у вас фотографию "Махновистко бойно знаме", где написано: Смерть всім, хто на перешкоді... Но надо указать, что это не анархисты и не их флаг. Это красногвардейцы (большевики) весной 1918 года, после захвата знамени одной из украинских частей в Киеве. Вот еще один снимок этих людей с другим знаменем http://io.com.ua/2875973. Так получилось, что эта ошибка постоянно перепечатывается из одной книги в другую, из одной статьи в другую. Махно таких знамен у себя не признавал.
Благодаря Черньй! Това не го знаех. Снимката на това знаме е препечатана от книгата или на Скирда или на Телицин, ще погледна и ще ти пиша.
Цитата:
Юрий К.
О какой фотографии идет речь? Можно ли ее увидеть?
Задължително ще я пусна във форума, стига само да намеря къде да я сканирам.
Махно никога не е бил в България. Но до колкото знам е подържал контакти с български анархисти, дори и когато е живял в Париж. Знам че се е познавал добре с Йосиф Синто (Чорбаджиев), известен български анархист, по това време - емигрант. (ако не ме лъже паметта )
Цитата:
Юрий К.
Да и вообще, хотелось бы собрать побольше информации о связях Махно с болгарскими анархистами. Неужели никто в Болгарии этот вопрос не исследовал?
Истината е че никой не е изследвал сериозно този въпрос. За Махно в България се знае твърде малко. Старите болшевишки източници, които го споменават, обикновенно съобщават за него като за бандит, разбойник, че дори и фашист.